2010. november 28., vasárnap













Mézeskalács ház, doboz vagy bármi Banyoc@-tól:)





A szebbenél szebb mézeskalács figurák elkészítésének nem én vagyok az igazi mestere, de mivel én is próbálkozom, alkotok is, ezért szeretném megosztani Veletek néhány tapasztalatomat.




Nem kérkedni, dicsekedni akarok, csak karácsony közeledtével sokan megpróbálkoznak ezzel, és sokan kérdezik; mi hogyan készül.

Receptet nem írok, mert szerintem mindenkinek meg van a maga jól bevállt, kedvelt mézeskalács tészta receptje.


Házat, dobozt, már többféle recept alapján kigyúrt tésztából készítettem, mindegyik jó volt.


Doboz: bármilyen forma lehet, Szögletes, ovális, kerek, vagy valamilyen forma. Bármiből lehet dobozt készíteni. Ha "kiszúró" nem áll rendelkezésre, akkot Te magad is elkészítheted. Rajzold le-nyomtatsd ki- egy papírlapra a kívánt formát. A nyomtatás főként akkor jön szóba ha nem hagyományos formát szeretnél. Ezerszámra található üvegmatrica képek is szóba jöhetnek.

Ha megvan a figura (mondjuk akár egy karácsonyfa, vagy mikulás csizma/vagy csizma cicával; lásd: a fotón) akkor vágd körbe a szélét. Javaslom, hogy mindjárt sütőpapíron nyújtsd ki a tésztát a megfelelő vastagságúra, majd tedd rá a kivágott sablonodat, vágd körbe a szélét és máris megkapod a kívánt formát. -Azért jó mindjárt a sütőpapírra nyújtani, mert ez elég nagy felületű tészta, és képtelenség úgy felvenni a deszkáról, és áttenni a tepsibe, hogy ne deformálódjon, sütőpappíra viszont egy mozdulat csak - Ez lesz a dobozod alja, mégegy ugyanilyent készíts az lesz a teteje (vagy fordítva, totál mindegy, mert két egyforma mintád van.) Találd ki hogy milyen magas dobozt szeretnél, ennek megfelelően szabjad ki a doboz oldalát alkotó lapocskákat. Hogy milyen szélesek legyenek a lapocskák? ezt a forma adja meg, ha sok az ív benne ( szív alakú, kerek, ovális) akkor akár 1-2-3-4 cm szélesseket is készítsél. Ha marad belőle elnassolja a család, de ha hiányzik, akár egy darab is, akkor nagyon nehéz a doboz oldalát elkészíteni.


Ha kisült minden, kihűlt, akkor ragaszthatod.Íróka, és türelem kell hozzá. Arra figyel, hogy sütéskor amikor kiveszed a tepsit akkor egyenes helyen hűljenek ki az elemek. Ekkor még puha, könnyen eldeformálódik a tészta, viszont pillanatok alatt kihűl, és akkor már nem tudod vissza egyenesíteni!


Ragasztás: az oldal lapocskákat egyenként ragasztod fel, aljára, oldalára rányomsz egy kis írókát, és ráteszed az alapra. Az első 2-3 darabnál még fogni kell, de aztán ahogy elkezd száradni akkor gyorsabban megy. Doboznál nagyon fontos, hogy az oldallapok teteje egyforma magas legyen, különben a tető nem fekszik fel rendesen, rés, hézag lesz. Viszotn sütéskor a legpontosabban kiszabott tészta is deformálódik valamennyit. Ekkor kell azt csinálni, hogy minden egyes lapocskát ragasztás előtt egymáshoz mérni, és ha kell lefaragni belőle. A mézeskalácsot nagyon éles recés késsel nagyon jól lehet vágni, faragni. Időnként mérd rá a tetejét, hogy a méretek, magasságok stimmeljenek. Ha kész az oldalfal tedd félre teljesen megszáradni, aztán lehet díszíteni bármilyen motívummal, színes cukorkákkal. Ételfestékkel is lehet a minták között színezni (ecsettel mintha festenél) de ez esetben én nem javasolnám a kész termék elfogyasztását.

Ha üvegfestéshez való sablont használtál, mondjuk egy képet, azt fel kell "festeni" a doboz tetjére. Vagyis írókával kihúzni a kontúrokat. Könnyen kivitelezhető, ha sütés előtt, amikor kivágod a mintát, és mielőtt levennéd a sablont a tésztáról, fogpiszkálóval átszúrkálod a kontúrokat. Picike pöttyök lesznek a tésztán ami sütés után is megmarad, látható, viszont nem feltűnő, eltakarja az íróka, és hajszál pontosan vissza tudod adni a mintát a mézeskalácson. Pl. egy ajándékkal teli kiscsizma esetében.


Eddig a figurás dobozokról beszéltem, de ott van az elején az a szó hogy: "kiszúró" ez lehet bármi ami a kezed ügyébe kerül. Bármilyen tál, tányér, műanyag, vagy bonbonos doboz, bármi aminek olyan a formája amit Te el tudnál képzelni doboznak.


Ház: a neten nagyon sok leírás, tanács, videó és sablon van hozzá, de ha már említettem, hágy pár sort erről is.

Szintén találd ki, hogy mit szeretnél, mekkorát, hány ajtóval, ablakkal, tetővel, toronnyal. Ha megvan az elképzelésed vesd papírral, rajzold le, vágd ki az elemeket. Oldalfalak, tetők. Ajtót, ablakot vágd ki a tésztából sütés előtt; szintén fogpiszkálóval szúrkáld át a tésztára a helyét, késsel vágd ki. Ha akarod akkor félig nyitott ajtót is tudsz csinálni, ha a kivágott ajtócskát külön kisütöd, majd díszítéskor félig nyitott állásba írókával felragasztod.

Üvegablakokat is készíthetsz. Vegyél egy csomag apró kemény cukorkát olyant amiben színesek vannak. Válogatsd szét, színekre, a kiválaszott színűt törd össez (csomagold konyharuhába, és adj neki a sodrófával) majd a kivágott ablakmélyedésbe tedd bele a cukrot, és máris kész a színes ablakod. Amíg a tészta megsül, a cukorka szépen beleolvad a nyílásba, hűlés után szép üvegeid lesznek:) Ugyanezzel a módszerrel készülnek az un. ólomüveg mézesek amikor a megszokott figurák közepépben van a cukor. Ha nem akarsz színeset készíteni akkor mezei kristálycukrot szórjál a nyílásba és áttetsző lesz.
Végül az adventi koszorút említeném, amely ugyanazzal a technikával készül mint a fent említettek.
Talád ki, tervezd meg szaggasd, süsd, és kész. Az én koszorúm egy műanyag tállal kivágott alapra készült. A hagyományos sütikiszúróimat használtam, majd írókával az alapra, és egymáshoz ragasztottam a darabokat. A teamécsesek helyét közvetlen sütés után, amikor kivettem a tepsit s ütőből és még tűzforró és puha volt a tészta, akkor szaggattam ki.
Kicsit hosszú lettem, de azért remélem akit érdekel és elolvassa használni tudja az itt leírtakat.
Mindenkinek kellemes készülődést kívánok.
Szeretettel:
Banyoc@
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése