2010. november 24., szerda

Panettone

Tmira receptje alapján:

350 g finomliszt
120 g vaj
100 g mazsola beáztatva
80 g cukor
60 g sörélesztő
60 g cukrozott narancs kockák
1 citrom reszelt héja
3 kanál tej
1 egész tojás
3 tojás sárgája


Kevés langyos vízben olvasszatok fel az élesztőt és adjatok hozza 100 g lisztet. Formázzatok a tásztából egy kis cipót, vágjatok egy keresztet a tetejébe és egy konyharuhával leborítva tegyétek meleg helyre kb. 25 percre.
A megkelt cipóhoz keverjetek 125 g lisztet és a tejet, homogén tésztát kell kapni. Az így elkészült cipót borítsátok le egy konyharuhával es hagyjátok meleg helyen kb. 2 órára.
Kevés meleg vízben olvasszátok fel a cukrot. A cukorsziruphoz keverjetek habverővel (egyenként) 4 tojás sárgáját, végül a fehérje felét. Vízfürdőben langyosítsátok meg.
Szitáljátok a maradék lisztet a cipóra, a közepébe tegyetek a 90 g vajat, a reszelt citromhéjat, egy kis sót és a cukorszirupot. Kb. 15 percig keverjétek, majd adjátok hozza a kicsavart mazsolát, a cukrozott narancshéjat. Formázzatok belőle egy cipót, és tegyétek meleg helyre, addig, amíg a duplájára nem kel.
Tegyétek egy sütőpapírral kibélelt formába, majd vágjatok a tetején egy keresztet. 220 fokon kb. 1 órát kell sülnie. Az első 10 perc után tegyétek a maradék vajat a bevágott keresztbe és csökkentsetek folyamatosan a hőmérsekletét, hogy szép színe legyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése